Сервірувальний посуд – обов’язкова умова роботи закладу громадського харчування.

Сервірувальний посуд – обов’язкова умова роботи закладу громадського харчування. Набір тарілок, супниць, чашок і салатників підбирають з урахуванням концепції закладу, різноманітності меню, дизайну посадкового залу і, звичайно, цінової політики. Пам’ятайте, що рівень сервісу ресторану можна продемонструвати не тільки стравами, але засобами їх подачі.

Вимоги до посуду для ресторану і кафе

У закладах громадського харчування слід використовувати професійну посуд, яка:

  • Характеризується високою міцністю і зносостійкість
  • Зберігає яскравість початкового кольору, не тьмяніє в результаті багаторазового ручного або машинного миття
  • Має необхідні сертифікати відповідності та безпеки
  • Відрізняється правильною геометрією, гладкою поверхнею

В загальному рекомендують купувати посуд для ресторану з запасом. Комплектів блюдець, тарілок і чашок має бути в 1,5-3 рази більше кількості посадочних місць. Ця різниця дозволить закладу не залежати від швидкості роботи мийного цеху або розбитою офіціантом посуду.

Види сервіруваьного посуду

Різноманітність посуду в закладі визначається форматом і меню. До універсальних позиціях, які використовують і в ресторанах, і в закусочних, відносять:

  • Тарілки для супів.
  • Тарілки для других страв.
  • Тарілки для закусок.
  • Десертні тарілки.
  • Салатники.
  • Бульйонниці.
  • Соусники.
  • Чашки для чаю та кави.
  • Чайники.
  • Цукорниці.
  • Молочники.
  • Маслянки.

Додатковий сервірувальний посуд закуповується за вибором власника та шеф-кухаря з урахуванням особливостей меню. Наприклад, в італійський ресторан варто купити спеціалізовані тарілки для піци і пасти. У популярних суші-барах і ресторанах японської кухні не обійтися без прямокутних страв з фаянсу і дерев’яних дощок для ролів, ємностей для соусів, місосупніц, підставок для паличок рушників. У закладах узбецької і кавказької кухні затребувані горщики для запікання і гасіння, сервіровочні чавунні сковороди.

Набори посуду економ-класу. В недорогі кафе і бари, їдальні при навчальних закладах і бізнес-центрах раціонально купити добротну, стійку до відколів посуд з фаянсу. Фаянсові блюдця, бульоннікі і чашки традиційно мають білий колір, але при бажанні клієнта на їх внутрішню або зовнішню поверхню наносять малюнок – абстрактний або логотип закладу.

Комплекти страв і чашок бізнес-класу. Для ресторанів та кафетеріїв середньої цінової категорії набувають посуд зі склокераміки або фаянсу. Напівпрозора кольорова або чисто-біла склокераміка характеризується підвищеною стійкістю до ударів. На відміну від фаянсу даний матеріал не темніє в результаті тривалої експлуатації. http://i-posud.com.ua/catalog/horeca/posuda-dlya-restoranov

Посуд преміум-класу. Дорогі ресторани можуть собі дозволити покупку фарфорового посуду. Фарфор – екологічно чистий матеріал, за яким, незважаючи на його крихкість, легко доглядати. Різноманітність дизайну і колірних рішень фарфорового посуду дозволяє підібрати комплект для класичних ресторанів, чайхани, гриль-барів.

Якщо в закладі обладнаний бар, необхідно придбати скляні келихи, стакани і стопки. Столові прибори підбираються під страви, супниці і салатники. Не забудьте і про попільнички, вазах, наборах спецій, серветниці.

Правила експлуатації ресторанного посуду

Страви в керамічних тарілках можна розігрівати перед подачею. Рекомендується розміщувати посуд в газовій або електричній духовці без попереднього нагрівання: через перепад температур виріб тріскається.

При сервіровці столу використовуйте сотейники, чашки і блюдця з одного комплекту. Посуд різних лінійок і виробників може відрізнятися не тільки за формою і розміром, але навіть по відтінку і прозорості.

Розмір тарілки повинен відповідати порції. Якщо вибрати дуже великий посуд, на її тлі кількість страви може здатися відвідувачеві недостатнім. Велика порція на маленькій тарілці виглядає щедро, але при нарізці м’яса або овочів відвідувачеві доведеться бути акуратним, щоб не впустити шматочки їжі за краї посуду.

Професійний посуд для відвідувачів кафе та бістро відрізняється ергономічною формою – має виїмки для зручного штабелювання. Це оберігає посуд від недбалості офіціантів і мийників. Полегшити роботу персоналу при сервіруванні столів і зборі брудних тарілок дозволять офіціантські візки.

Як вибрати посуд для ресторану?

При виборі наборів посуду для закладів громадського харчування необхідно врахувати:

  • Формат і цінову політику ресторану або кафе
  • Кількість відвідувачів в зміну
  • специфіку меню
  • Дизайн інтер’єру